Wat is kernenergie?

Geheel in het thema van de tijdelijke tentoonstelling "Verborgen Krachten" kwam kernfysicus ir. Diederik Samsom op 19 februari de nieuwe collegereeks van MuseumJeugdUniversiteit openen. Het college ging over wat kernenergie is. Daarna kon het radioactieve preparaat radium van Marie Curie bekeken worden in de tentoonstelling "Verborgen Krachten".


Hoe maak je stroom?
Hiervoor maak je in een centrale water warm met een vuur van bijvoorbeeld kolen waardoor er stoom onstaat. Deze stoom laat je langs een rad lopen waardoor er energie opgewekt wordt. Hoe warmer het wordt hoe sneller de stoom omhoog gaat en hoe meer energie er komt. Daarna wordt de stoom naar een koeltoren gebracht en koelt het weer af doordat er koude lucht bijkomt, zodat het weer water wordt opnieuw gebruikt kan worden.

Wat is een atoom?Een atoom is een heel klein deeltje. Er passen miljarden atomen in één centimeter; zo klein zijn ze. Zelfs zo klein dat we het alleen met onze eigen ogen niet kunnen zien, maar alleen met hele speciale microscopen. In een atoom zit een kern van neutronen en protonen. Protonen willen eigenlijk niet bij elkaar zitten, zoals bijvoorbeeld magneten elkaar ook kunnen afstoten. De neutronen zijn een soort lijm die de protonen bij elkaar houden. Om deze kern heen bewegen elektronen. Deze elektronen blijven om deze kern heen slingeren, omdat zij het tegenovergestelde zijn van protonen en daardoor worden aangetrokken tot de protonen. Er zijn atomen met grote kernen. Hierbij willen de protonen heel erg graag uit elkaar als je er dan één neutron aan toevoegt splitst deze atoom zich in tweeën dit proces van delen zal dan steeds verder gaan, waardoor er steeds meer komen.

Waarom heet een kerncentrale een kerncentrale?
Bij een kerncentrale wekken ze stroom op, maar dan maken ze niet warmte door van kolen of dergelijke materialen vuur te maken, maar door kernen van atomen te splitsen. Hierbij komt veel warmte vrij en daarmee wekken ze stroom op. Omdat ze met het splitsen van kernen stroom opwekken wordt het een kerncentrale genoemd.

Wat zijn de voordelen van een kerncentrale?
Voordelen zijn dat je weinig materiaal nodig hebt om veel stroom op te wekken. Om stroom op te wekken door kolen te verbranden heb je een kamer vol kolen nodig en om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken met splitsing van atomen heb je ongeveer een glas vol atomen nodig. Daarnaast komt er minder afval van stroom opwekken met kernenergie.

Hoe kan een kerncentrale exploderen?Bij het opsplitsen van de kernen van atomen onstaan er andere stoffen in twee nieuwe kernen, maar deze kernen willen nog meer een deel kwijt en daarmee zijn ze radio-actief. Een beetje radio-actief is niet erg, omdat er in de wereld om ons heen altijd radio-actieve straling is, maar een grote hoeveelheid radio-actieve straling is schadelijk voor mensen. Deze radio-actieve stoffen stralen ook warmte uit, hierdoor blijft het permanent warm in de ruimte waar energie wordt opgewekt. Hierdoor moet er telkens water langslopen om het af te laten koelen. Als je dat niet doet komt er zoveel warmte dat de onderdelen gaan smelten en loopt het radio-actieve materiaal uit de cabine. Hierbij komt er waterstof vrij en dat kan ontploffen. Hierdoor krijg je een explosie. Daarna kun je de resten lastig blussen, omdat de radio-actieve stoffen warmte blijven produceren en daardoor brand blijft ontstaan.

Leukste vraag:
Wat zou het probleem zijn als ze over 240.000 jaar onze tekstborden niet meer kunnen lezen?

Het radio-actieve afval van een kerncentrale moet opgeborgen in een soort tonnen die een beschermlaag hebben van beton en metaal, zodat het de straling tegenhoudt. Daarna moet het opgeborgen worden in een gat heel diep in de grond. Radio-actief afval is niet meer schadelijk na ongeveer 240.000 jaar, dus eigenlijk zouden we het zo lang in de grond moeten stoppen met een bordje erbij "Niet aankomen", maar de kans dat ze over 240.000 jaar dat bordje nog kunnen lezen is niet groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten