Heb jij ook zo'n trek in insecten?

Professor Marcel Dicke vertelde in Museum Boerhaave over insecten, en het ging vooral over het eten van insecten. Aan het einde van het college hebben alle kinderen dapper een gefrituurde sprinkhaan geproefd; best lekker eigenlijk!

Hoe zijn insecten te herkennen?
Er zijn een paar kenmerken die ieder insect heeft en waarom we het een insect noemen. Insecten hebben namelijk zes poten, dus zo is een dier met acht poten een spinachtige en niet een insect. Daarnaast bestaat het lichaam van een insect uit een kop met daar aan twee antennes, waarmee het insect veel kan zoals bijvoorbeeld ruiken. Ook bevinden zich aan de kop monddelen. Bij een insect kan het zo zijn dat zijn kaken niet in de mond zitten maar buiten op zijn kop. Verder heeft een insect een borststuk met daar aan zes poten en vaak twee vleugels, maar sommige insecten hebben vier vleugels of helemaal geen vleugels. Na het borststuk volgt het achterlijf waar bijvoorbeeld de darmen inzitten.

Waarom worden insecten niet zo groot als zoogdieren?
Insecten zijn altijd klein en worden nooit zo groot als bijvoorbeeld een olifant. Insecten hebben namelijk hun skelet aan de buitenkant zitten. Net als ridders die vroeger een harnas droegen om zich te beschermen hebben insecten ook hun harde skelet aan de buitenkant zitten als bescherming. Als ze groter zouden zijn zou dat skelet te zwaar worden en zouden ze alleen maar op de grond kunnen liggen en niet kunnen bewegen.

Waarom is het bestaan van insecten zo belangrijk?
Insecten zijn heel belangrijk want zonder insecten zouden wij mensen niet eens kunnen bestaan. Ze zorgen soms voor ons eten doordat ze helpen bij het bestuiven van bloemen en daardoor groeien verschillende vruchten. Door het helpen bij het bestuiven blijft ook de natuur bestaan. Daarnaast zijn insecten onze poepopruimers. Veel insecten eten poep en dat zorgt ervoor dat wij niet in een bootje door de poep over straat moeten varen, maar dat het opgeruimd wordt. Daarnaast dienen insecten zelf als voedsel voor andere dieren, zodat andere dieren kunnen blijven leven en wij die andere dieren kunnen opeten.

Kun je insecten eten?
Je kan zeker insecten eten en dat is lekker. Mensen van over de hele wereld eten insecten. Wij vinden het raar om insecten te eten, maar in bijvoorbeeld Aziƫ of Afrika eten ze heel vaak insecten. In Columbia eten ze gepofte insecten als ze naar de bioscoop gaan in plaats van popcorn. In insecten zitten dezelfde voedingsstoffen als in een biefstukje, dus kun je insecten net zo goed eten als vlees van een koe of varken. Eigenlijk hebben we allemaal wel een keer insecten gegeten, want in de fabriek bij het maken van appelmoes, pindakaas en nog veel meer eten wordt er soms een insect meegemalen in de machine en komt die dus op jouw bord terecht alleen herken je hem niet meer.

Waarom is het goed om insecten te eten?
Insecten eten is heel gezond. Zo kun je van koeienvlees soms ziek worden als het vlees is van een zieke koe, bijvoorbeeld bij de gekke koeienziekte. Als je een insect eet dat ziek is kan je daar als mens niet ziek van worden, omdat wij zo anders zijn dan insecten.
Daarnaast hebben we veel minder ruimte nodig om een insect op te laten groeien dan een koe en daarom kunnen we veel meer insecten maken als voedsel op dezelfde grond dan koeienvlees. Ook poept een koe veel meer dan een insect en zorgt het maken van een biefstukje voor meer opruimwerk dan het maken van een gefrituurde sprinkhaan.

Leukste vraag: Eet je een insect als je een roze koek of rode M&M eet?
Soms eten we dingen waarvan we helemaal niet wisten dat het gemaakt is van een insect. Zo eet je eigenlijk heel veel rode schildluizen als je een roze koek eet of een rode M&M. De kleurstof in dit lekkere eten is namelijk gemaakt van rode schildluizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten