Hoe zie je de oorlog vanuit de lucht?

De derde bijeenkomst van de MuseumJeugdUniversiteit te Arnhem was in het Airborne museum te Oosterbeek en werd gegeven door Drs. Robert Voskuil.  Het onderwerp was: luchtfoto’s en spionnen. Geschreven door Maud (8 jaar).

Drs. Robert Voskuil vertelde allereerst wat over hoe men luchtfoto’s maakte. Dat deed men met een vliegtuig met enorme grote ramen. Achter de ramen stonden hele grote, wat minder grote en hele kleine (de kleinste was maar 30 centimeter groot) camera’s achter elkaar opgesteld. Het vliegtuig vloog dan over het gebied waar men de foto’s van wilde hebben. Daarna werden de foto’s afgedrukt en ging men heel goed kijken of er iets aparts of verdachts te zien was in het gefotografeerde gebied. Als dat zo was dan zette ze de spionnen in. Zo deed men dat tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918).

Honderd jaar eerder waren er nog geen foto-vliegtuigen maar luchtballonnen met camera’s. En nog honderd jaar eerder waren er ook nog geen luchtballonnen maar lieten ze een duif met een cameraatje op zijn of haar rug ergens naar toe vliegen in de hoop dat hij daar naar toe ging. Na (soms lang) wachten kon men dan de foto’s gaan analyseren (goed bekijken).

Daarna mochten we zelf foto’s ontcijferen. Op een zwart-wit foto moesten we vertellen wat we konden zien. Ook hebben we gezien bij een 3D foto dat als je geen 3D bril op hebt je eigenlijk alleen maar een raar plaatje ziet met veel kleuren. Als je de 3D bril opzet, zie je wat het is en ook nog eens in 3D!Drs. Robert Voskuil stelde ons veel vragen en liet ons enthousiast meedoen. Het was een superleuk en leerzaam bezoek aan het Airborne museum te Oosterbeek!!!!!!!! Alweer een geslaagde MuseumJeugdUniversiteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten