Hoe kun je snel geld verdienen?

Op zondag 2 december vond het 3e college van in het GeldMuseum te Utrecht plaats. Drs. Paul Beliën, conservator in het GeldMuseum gaf college over de vraag ‘Hoe kun je snel geld verdienen?’

Eerst vroeg hij wie al een bankpasje (pinpas) heeft. Al best wat kinderen betalen er wel eens mee. Toen liet hij met plaatjes zien hoe je ermee kunt stelen. Door een camera en een telefoon of met neptoetsen op het pinautomaat kunnen dieven je pasje ‘skimmen’.
Daarna ging het over muntgeld. We mochten allemaal verschillen aanwijzen tussen oude munten en de euro. De munten van vroeger waren van duur goud of zilver en nu zijn ze van goedkoper metaal. Ook zijn ze nu helemaal rond en het plaatje is anders. Vroeger stond er een leeuw op (sterk) en geen nummer om te laten zien wat het waard was. Want iedereen wist hoeveel de munt met het leeuwenplaatje waard was.

We keken ook naar echte munten en valse munten. Er was een mooi plaatje van iemand die van 1 cent 25 cent had gemaakt. De valse munt had minder kleine tekentjes erop. En je kan het verschil ook horen als je ‘m op de grond laat vallen. Vroeger maakten sommige boeven een munt van een goedkoop metaal maar dan deden ze er een laagje zilver overheen. Dan leek het toch op een echte munt. Of ze haalden kleine stukjes van de randen af. Dat heet ‘snoeien’. Dat materiaal konden ze dan bij elkaar sparen, smelten en verkopen zodat ze er rijk van werden. Om dit te stoppen zijn ze de randen van munten gaan versieren.
Het ging ook over bankbiljetten. Het lijkt me best moeilijk om die na te maken. Je moet goed letten op de kleur en kleine tekentjes op het papier. Er was heel lang geleden een hele goede vervalser in Portugal die net deed alsof hij van de regering was. Hij ging geld in Engeland maken net als de regering van zijn land in het echt deed. Doordat iemand zag dat er meer bankbiljetten met hetzelfde nummer waren, is de politie erachter gekomen en is hij (ik weet zijn naam niet meer) in de gevangenis gegooid.

De straffen waren ook heel erg… Je werd gekookt in een ketel of moest op de brandstapel. En later kreeg je een tekentje gebrand op je gezicht of op je arm. Op een plaatje van een bankbiljet van guldens kon je zien dat het er ook op geschreven staat dat je gestraft wordt als je geld namaakt. Het biljet dat nu het meest wordt nagemaakt in Nederland is dat van 50 euro.

En toen was het college voorbij. Er waren nog meer plaatjes maar daar was geen tijd meer voor. Het was heel leuk en ik heb super veel geleerd!

Door Isabel, Floor, Claire en Matthijs. Fotografie: Fred Ernst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten