Kun je ontsnappen met aan elkaar geknoopte lakens?

Sara Niknam (10 jaar oud) schreef een stukje over het eerste college van Museum de Gevangenpoort op zondag 16 september 2012. Dit college werd gegeven door drs. Freek Plasmeijer, assistant manager bij museum de Gevangenpoort te Den Haag.

Dit college was erg interessant, vooral omdat het werd gegeven in een kamer die vroeger een cel was, in de ijzerkamer. Het was ook grappig om te horen over verschillende ontsnappingen. Wat erg bijzonder was om te horen, is dat het mogelijk is om een vliegtuig op zolder te bouwen om vervolgens te proberen te ontsnappen. Dat ging uiteraard niet goed omdat ze het vliegtuig niet naar buiten kregen.
 
Het museum was vroeger een poort naar het kasteel van de graaf van Holland. Later werden er bovenin de poort een aantal gevangenen opgesloten die wachten op hun straf. Die straf kan 100 zweepslagen geweest zijn, of onder de guillotine gelegd worden. Later werd er nog een gebouw bijgebouwd, om mensen in op te sluiten. Er werd normaal nooit celstraf gegeven, maar er waren uitzonderingen, bijvoorbeeld Hugo de Groot. (Hij ontsnapte door in een boekenkist te gaan liggen en wanneer het veilig was te vluchten.) Wat ook grappig was, was dat de pingu├»ns van Madagascar waren ‘ingehuurd’ in de presentatie.

Ik heb geleerd dat er hele gekke manieren zijn om te ontsnappen bijvoorbeeld door het riool (BAH!). Ik kan niet wachten tot het volgende college in de gevangenpoort (de titel is: Welke geheimen verbergen oude botten?)!
 
 
 
Sara en drs. Freek plasmeijer tijdens het college.
 
Deze tekst is geschreven door Sara Niknam en eerder verschenen op de site: www.cultuurbarbaartjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten