Hoe weet een archeoloog waar hij\zij kan opgraven?

Zondag 7 oktober werd er een college over archeologie in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden gegeven. Dit college werd gegeven door prof. dr. Douwe Yntema, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Badelog de Graaf (8 jaar) scheef een verslagje van dit college.

Soms hoeft je niet eens te zoeken naar iets bijzonders, dan staat er gewoon wat bijzonders in je achtertuin. Een hunebed zie je meestal al gelijk staan maar soms moet je echt zoeken naar iets bijzonders. Ergens in Italië vonden archeologen een hele grote berg met witte stenen, echt heel veel stenen. Het was geen gewone berg met stenen en archeologen gingen uitzoeken wat het was. Het was heel vroeger een stadsmuur. Als er wat bijzonders is gevonden krijgen archeologen heel veel informatie van amateurs. Een stad opgraven kost heel veel geld. Ik zou best graag meer willen weten van deze oude stadsmuur.

In het college worden heel veel vragen gesteld. Douwe wist overal wel een goed antwoord op.

Archeologen gaan zelf vaak naar iets bijzonders toe maar soms gaan amateurs naar dingen toe. Meestal gaan de archeologen zelf.

Douwe gaf een hele mooie presentatie en hij had foto’s die je niet veel op internet ziet. Als je zelf op internet kijkt zie je heel veel info over Egypte, Griekenland, enz..

Als je vanuit de lucht naar beneden kijkt kan je ook hele mooie dingen zien. Op luchtfoto’s kan je heel veel zien. Op een luchtfoto hebben ze in Frankrijk een Romeinse villa gevonden.

Archeologen hebben in Duitsland een graf gevonden. Er lag een koning in het graf. Die koning had heel veel goud mee in zijn graf. Hij had een gouden armband om en goud op zijn buik en op zijn been. Bijna alles was van goud bij deze koning. In het graf lagen houten wielen, schoenen, en kleding. In de presentatie waren mooie foto’s van het graf van de koning uit Duitsland te zien.

De spreker had een interessant verhaal, maar hij liep wel de hele tijd heen en weer en daar werd je soms een beetje gek van.

 
Foto links: Het oude graf van de Duitse koning.
Foto rechts: Prof. dr. Douwe Yntema en Badelog de Graaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten