Zwemmen er haaien in de slotgracht?

Roelof van der Feltz (11 jaar) is op 4 november 2012 naar het college in het Muiderslot geweest, dat gegeven werd door prof. dr. Herman Pleij.
Roelof vertelt hierover:

Op zondag 4 november ben ik naar het eerste van een serie van vier colleges op het Muiderslot en in het Vestingmuseum Naarden geweest. Bij de kassa van het kasteel kreeg je een collegekaart. Daarna werden we in het cafe van het kasteel ontvangen en kregen wij limonade en een koekje.

Toen we binnenkwamen mochten we een plekje uitzoeken. Degene die het college gaf was prof. dr. Herman Pleij. De titel van het college was ‘’Zwemmen er haaien in de slotgracht?’’.
Hij vertelde eerst over waarom er een slotgracht om een kasteel heen zat. Dat was voor de verdediging. Ook vertelde hij dat je in de Middeleeuwen in de winter niet kon reizen. Dat kwam omdat de wegen veel te modderig waren. Hij had het ook over de kruistochten. In Nederland had men al vroeg het idee dat je niet zomaar mensen kon afslachten die jou niks hadden gedaan. Een ander onderwerp was dat ridders ook andere dingen deden dan oorlog voeren. Ze bestuurden hun land en hielden toernooien. Tenslotte hield hij een verhaal over graaf Floris V.
Ik vond het college heel erg leuk. Ik verheug mij op de volgende colleges.
 
Dit verslag is geschreven door Roelof van der Feltz en is eerder verschenen op: www.cultuurbarbaartjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten